China aast op havens en bossen Suriname

23 oktober 2019 De West

“Vanuit China wordt er een beleid gevoerd dat moet maken dat indien Suriname zijn schuld niet kan betalen, ons bos, onze wateren en havens in ruil worden gegeven”, zegt Erlan Sleur, voorzitter van de milieuorganisatie Probios, desgevraagd aan de krant.

China aast op havens en bossen Suriname

Volgens Sleur moeten we niet al te blij zijn met de schenkingen die China doet. ‘’China verwacht altijd iets ervoor terug. Het mes snijdt altijd aan twee kanten, dus ze geven je iets, maar als je als land niets terug voor ze kunt doen, dan krijg je te maken met allerlei gevolgen”, stelt de voorzitter.

China heeft er geen moeite mee om hele hoge leningen te verstrekken, omdat wanneer landen hun schulden niet kunnen aflossen, bepaalde bezittingen (bijvoorbeeld havens, wateren, bossen) in Chinese handen komen. “Ze weten dat ze dat soort dingen goed kunnen gebruiken en dat het ze meer dan hun lening zal opleveren”, aldus Sleur. Hij geeft verder aan dat op de lange termijn, het milieu eronder zal lijden.

“De regering neemt allerlei maatregelen die maken dat ons milieu wordt beschadigd of dat wij op de één of andere manier onze bossen kwijtraken aan derden.” Sleur zegt dat hij steeds wordt geconfronteerd met zaken waarbij hij merkt dat de regering het land aan het verkopen is, zo zijn er volgens hem mensen in posities geplaatst om controle uit te oefenen, maar zij kunnen er totaal niets tegen doen. “Ik snap het helemaal, want mensen willen hun baan niet kwijt”, stelt Sleur.

Ook het probleem dat er nog steeds op grote schaal wordt gejaagd op beschermde diersoorten, zoals jaguars en brulapen, baart de milieuactivist zorgen.

Hij noemt als voorbeeld het natuurreservaat Browns-berg, waar naast de illegale goudwinning, het jagen op beschermde dieren, een groot probleem is. Hij zegt dat langs de weg, er gewoon doodgeschoten brulapen worden verkocht voor consumptie. “Het feit dat president Desiré Bouterse zelf met een amulet c.q. hanger vervaardigd van jaguartand rondloopt, geeft aan hoe ver wij zijn van het aanpakken van dit vraagstuk”, aldus Sleur.

27 oktober 2019 In het Nieuws

Exim-bank.

Exim-bank is de Export en Import Bank van China. Exim-bank heeft een sterk politie karakter. Exim-bank verstrekt kredieten met als doel Chinese export bevorderen en vooral de diplomatie bevorderen. Exim-bank verstrekt kredieten met een rentevoet ver beneden die van de markt en gunstige voorwaarden voor de terugbetaling. De Exim-Bank is een heel ondoorzichtige instelling onder het directe toezicht van de Staatsraad. De Exim-bank publiceert in zijn jaarverslag niet de gegevens over de hoeveelheden en ontvangers van deze kredieten

China koopt Surinaamse stem 13 januari 2017

Het pas gerenoveerde ministerie van Buitenlandse Zaken in hartje Paramaribo lijkt geenszins op de doorsnee werkplek van een Surinaamse ambtenaar, die het normaal moet stellen met een stoffig kantoortje vol ordners.

De regering van president Desi Bouterse slaagt er niet eens meer in maandelijks alle ambtenarensalarissen op tijd uit te betalen, laat staan dat ze overheidsgebouwen zou renoveren.

Uiteraard verwacht China in ruil voor al die gulheid wel een wederdienst, merkte ambassadeur Zhang Jinxiong fijntjes op toen hij begin deze maand het opgekalefaterde ministerie­gebouw opende. ‘De afgelopen jaren hebben we erg veel steun gehad van Suriname bij stemmingen in de Verenigde Naties. We hopen natuurlijk dat dit zo mag blijven’, zei Zhang.

Auteur: In het Nieuws

“In het Nieuws” plaatst, om niet, korte samenvattingen van nieuws en berichten van andere media over uiteenlopende onderwerpen -zonder enige verantwoordelijkheid voor de inhoud daarvan - zoals: politie, justitie, rechterlijke macht, corruptie, machtsmisbruik, misleiding, uitbuiting, mensenhandel, orgaanhandel, witwassen, fraude, kartelvorming, terrorisme, internetcriminaliteit, spionage, privacy schending, klokkenluiders, medische ontwikkelingen en waarschuwingen, economie, financiële instellingen, technologie, milieu, woningcorporaties, woningmarkt, rommelhypotheken, derivaten, thuiszorg en gezondheidszorg.

Eén gedachte over “China aast op havens en bossen Suriname”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.